|Lees jij ze ook zo graag?| Tanja Cavaljé by Energiek Enzo | Dec 9, 2015 |
Die interviews van José-Anne Ockhuijzen over Moeiteloos Briljant Leiderschap? Ik ook! Iedereen die José-Anne kent, weet dat ze liever luistert dan vertelt. Toch vond ik het tijd om een podium te geven aan de vrouw die anderen moeiteloos briljant laat schitteren. Tijd voor een gesprek met José-Anne Ockhuijzen over haar ‘Why, how and what’ Enzo.
De leestijd van dit artikel bedraagt 15 minuten, dus ga er lekker voor zitten...
De aanloop: via blauw op straat Ik wist al vroeg wat ik wilde: bij de politie. Na aanmelding bij de politie academie ging ik de selectieprocedure in. Alle testen en assessments goed doorlopen. En uiteindelijk was daar het finale gesprek. O, ik weet het nog zo goed. Hij vroeg naar het beroep van mijn vader. Ik vertelde vol trots wat mijn vader deed. Zijn reactie :“Die man heeft geen toekomst.” Ik viel compleet stil en daar eindigde mijn inschrijving; ik was te zachtaardig.
Dan maar geen hbo-functie maar een functie bij de gemeente- of rijkspolitie. Maar de politie zou het worden! Steeds kreeg ik hetzelfde etiket: te soft. Ik was verbaasd, ik wist zeker dat ik van toegevoegde waarde kon zijn. Nooit gedacht dat ik te soft zou zijn. En toen wist ik het niet meer… Ik had geen alternatief. Mijn moeder stelde voor om Schoevers te doen, ‘daar kun je altijd terecht’. Dan had ik tenminste een diploma. Natuurlijk heb ik de opleiding tot directiesecretaresse afgemaakt, maar het was echt niets voor mij. Wat een contrast met het beroep dat ik voor ogen had. Aansluitend heb ik een opleiding bij Businessschool Notenboom en in mijn werkzaam leven nog vele opleidingen en cursussen gevolgd.
Naar ‘een dijk van een meid’ Dat was de vacaturetekst. Een functie op mijn lijf geschreven. Dus ging ik in de commerciële buitendienst werken. Heerlijk onder de mensen. De commerciële resultaten stapelden zich op en een nieuwe uitdaging kwam op mijn pad.
“Als je baasje moet spelen, ben je geen manager” Ik werd aangesteld als vestigingsmanager binnen de uitzendbranche in Breda. Leiding geven aan een team van vier vrouwen, dat al anderhalf jaar prima zonder manager wist te functioneren. Dan kom ik en plots zou ik moeten gaan vertellen wát ze moeten doen en hoe? Dat is moeilijk voor alle betrokkenen.
Natuurlijk begreep ik dat ik niet hoefde te vertellen hoe zaken aangepakt moesten worden. Een manager faciliteert, zodat je het beste uit jezelf weet te halen. “Als je baasje moet spelen, ben je geen manager”, zei mijn vader altijd. Het was een worsteling. We konden niet bij elkaar komen. Tot ik iets bedacht, waardoor we elkaar wel vonden. De oplossing was heel simpel; verwachtingen werden uitgesproken. Gewoon communiceren vanuit de ander. “Ik zie dat jij er ook last van hebt”, zo simpel.
Ontslag nemen is het stoerste dat ik ooit gedaan heb Daarna ben ik het trainingsvak ingerold. Dat beroep heeft altijd een aantrekkingskracht op me gehad. Ik genoot van mijn vader die in zijn vrije tijd trainingen gaf zoals “spreken in het openbaar”. De ontwikkeling die mensen doormaken, daar houd ik van. Inmiddels ben ik 6 jaar als zelfstandig ondernemer bezig. Lang heb ik geen ontslag durven nemen uit angst voor de gevolgen. Maar ik ben zó blij dat ik het gedaan heb. Ik wist helemaal niet dat ik een ondernemer was, maar ik blijk verrassend ondernemend te zijn. Ik ben creatief en ga erop af als ik iets wil.
Energiek Enzo Binnen Energiek Enzo ligt mijn focus op op Moeiteloos Briljant Leiderschap. Daarnaast heb ik al mijn ervaring op het gebied van hospitality, sales, gespreksvaardigheden, presenteren en pitchen ondergebracht bij Klant Enzo. Daar ligt niet de focus maar het is zonde om al die ervaring onbenut te laten liggen. Zo verzorg ik al jaren een workshop pitchen op de Startersdag. En uiterlijk begin 2017 gaan we aan de slag op de Zilt Enzo.
Wanneer huren organisaties je in Dat varieert. Denk aan het begeleiden van (cultuur) veranderprogramma’s. Hoe krijg je de gewenste verandering blijvend tussen de oren van alle medewerkers. Niet eventjes, maar het blijvend levend houden. Of het gezamenlijk bepalen van de visie en misse van de organisatie omdat blijkt dat de horizon onduidelijkheid is, laat staan de weg er naar toe. Terwijl directie en management oprecht menen het duidelijk gecommuniceerd te hebben. Of een directie- of managementteam roept mijn hulp in. Omdat het team reactief opereert of geen plezier heeft in wat ze doet of de hakken in het zand zet. Of omdat managers graag aan de slag willen met persoonlijk leiderschap. Of ik ben klankbord van een directielid- of team. Even sparren met een objectieve gesprekspartner om zaken in een ander licht te kunnen zien. Of ik begeleid bij persoonlijk leiderschap in de vorm van een traineeship.
Wat de hulpvraag ook is, ik begin met luisteren. Wat is de vraag achter de vraag. Daarna met observeren. Ik woon sessies, overleggen of gesprekken bij. Binnen een paar minuten zie ik patronen en is voor mij duidelijk hoe de verhoudingen liggen. Deze patronen zijn vaak wel voelbaar maar men kan er de vinger niet opleggen. Als leider binnen een organisatie ben je emotioneel betrokken en heb je vaak al vooroordelen en daardoor het idee dat er geen beweging meer is te creëren. Het komt best voor dat ze sceptisch zijn als ik zeg dat er wel degelijk beweging mogelijk is. Ze hebben zelf immers al zoveel gedaan en ingezet. Voor mij als objectieve specialist met een outside in-view is het veel makkelijker die beweging te creëren.
Business Oprah Een collega trainer woonde eens een werksessie van me bij. Na afloop zei ze, jij bent gewoon de ‘business Oprah’. Ik had modellen, werkvormen en theorieën verwacht. Maar zo werk jij niet. Jij zet mensen aan het werk, laat ze nadenken, vragen stellen. Met elkaar communiceren. Echt communiceren. Op deze manier geef je iedereen een podium.
Ik moest wel lachen om de metafoor, maar ze heeft gelijk. Als ik een opdracht krijg ga ik aan de slag. Ik analyseer en weet vrijwel direct mijn plan van aanpak. De uitvoering van het plan van aanpak is altijd interactief. Slechts 25 % bestaat uit luisteren naar de uitleg. Verder ga je zelf aan de gang. Ik breng het proces opgang en zorg dat het proces bewaakt wordt. Ik zorg ervoor dat men echt met elkaar in gesprek gaat. Of dat nou de OR is met het directieteam of diverse afdelingen met elkaar, mijn kracht is dat ik met elk type mens (OPR) echt verbinding maak. Of ze nu dominant of introvert zijn. Daardoor weet ik moeiteloos de anderen met elkaar in verbinding te brengen. Het vacuüm wat is ontstaan tussen de verschillende lagen, teams en individuen binnen een organisatie dicht ik door ze met elkaar (opr)echt in verbinding te laten komen en écht te communiceren. Het gaat om respect en gun ik het jou en mezelf dat ik tijd en energie in je stop. Het gaat zeker niet altijd over teams maar ook over een individuele manager of directeur. Dan gaat het ook over verbinden, verbinden met jezelf en de anderen. Het uitgangspunt is vaak waar ga je als team of organisatie heen? Heeft iedereen dit helder op zijn netvlies? Het komt nogal eens voor dat directie en management op de troepen vooruit lopen vanuit hun passie en gedrevenheid. Mooi om te zien. Daar geniet ik van. Medewerkers echter hebben vaak geen idee waar zij mee bezig zijn terwijl directie en management echt oprecht menen duidelijk en goed gecommuniceerd te hebben wat het doel van de organisatie/team is. En al weet men het doel wel dan blijkt vaak dat iedereen een andere koers vaart om dat doel te bereiken. Dan schiet je je doel letterlijk en figuurlijk volledig voorbij. Om dit aan te pakken is altijd een interactief traject voor de hele organisatie of het hele team. Communiceren en visualiseren van het denkproces, zodat het verankerd raakt.
Bedoel je dat met een ‘no nonsens’ trainer Ja, precies. Mijn aanpak is praktisch, pragmatisch met humor. Alle poespas eruit, cut the crap. Geen randjes en friemeltjes. Ik ben direct, echter altijd op basis van vertrouwen. Ik hak niet iemands hoofd eraf, maar ik ben ook geen zachte heelmeester. Soms schrikt mijn opdrachtgever van het plan van aanpak dat ik presenteer. Laatst nog, aanvankelijk werd mijn plan van aanpak niet met gejuich ontvangen. Haha, alles behalve zelfs. Dat geeft ook niet. Je huurt me in om problemen boven tafel te krijgen en oplossingen aan te dragen. Dat is soms confronterend. Hoe fantastisch is het dan om drie weken later te horen: ‘wow je hebt wel iets teweeg gebracht. Het is duidelijk dat iedereen hier vertrouwen heeft in dat kleine vrouwtje uit Bavel’.
Wat zijn jouw specifieke skills en talenten? Naast het signaleren van verhoudingen en patronen is mijn talent dat ik mensen via mij laat luisteren naar en communiceren met elkaar. Zo leren ze elkaar beter kennen zodat ze weten hoe ze elkaar succesvol aan kunnen spreken en hoe ze elkaar kunnen inzetten. Vorig jaar werkte ik met een team van 26 mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunde laat staan dat ze ooit aandacht voor de persoon achter de collega hebben gehad. Terwijl ze al jaren samenwerken. Kun je je voorstellen wat voor klus dit voor een manager is dit dagelijks aan te ‘mogen’ sturen. Dan ga ik aan de slag. Hoe gecompliceerder hoe leuker.
Onlangs vertelde iemand dat ze vind dat ik een soort glazenwasser of oogchirurg ben. (Nogal een verschil...) Ik laat mensen zien wat er altijd al is geweest maar wat eerder niet zichtbaar was.
Kindjes die vragen… Mensen stellen geen vragen meer. Bij mij is dat mijn tweede natuur. Omdat ik écht wil weten wie jij bent. En daar kan ik alleen achter komen als ik jou vragen stel. Als je oprechte interesse toont en daadwerkelijk verbinding met elkaar maakt, bereik je zoveel meer. Dan ben je bereid naar elkaar toe te bewegen. En wat zien we in de praktijk? Armen stijf over elkaar en afwachten. ‘Hij moet maar eerst eens…’ De kracht zit in jezelf. Onmogelijk dat jij een ander kunt veranderen, wat je wel kunt veranderen is de manier waarop jij er mee omgaat. Weet je, je hebt gewoon met bepaalde personen te dealen in je werk. Daar kun je (helaas) niet omheen. Ik leer je hoe je op een volwassen niveau met elkaar kunt communiceren en werken. Je hoeft echt geen vrienden te worden.
Mensen stellen geen vragen meer. Bizar toch? Zo jammer, want we worden allemaal geboren met een natuurlijke nieuwsgierigheid. Kijk naar een kind dat zit vol vragen. Op alles antwoorden ze “waarom?” Die verwondering, die natuurlijke nieuwsgierigheid, die moeten we koesteren. Maar we doen het tegenovergestelde. Houd op met vragen, zeggen we bits na de derde ‘waarom’. Later op school mag je je vinger opsteken en als je geluk hebt, mag je je vraag stellen. Zo jammer, de mens is boeiend. Het is zonde om langs elkaar te leven. Interesse levert altijd een mooi gesprek op. Als je tijd en ruimte gunt aan elkaar. Kijk maar eens naar dit filmpje: ”Vrienden maken in de ballenbak”.
Waarom kiezen klanten eigenlijk voor jou? Dit is wat ik vaak van klanten terugkrijg als redenen.
Je komt niet voor de sales, maar je luistert. Vervolgens vertaal je wat je gehoord hebt naar een traject dat perfect aansluit op onze hulpvraag.
Wat op je website staat klopt in de praktijk. Het zijn geen loze mooie praatjes. Je staat echt voor luisteren en no nonsens. Je werkt praktisch en bent toegankelijk voor iedereen.
Je kunt bijzonder goed levelen. Dat maakt dat je iedereen met elkaar kan verbinden. Dat is nodig want we hebben elkaar nodig. Dat bewustzijn, weet je uit te dragen.
Waarom je focus op Moeiteloos Briljant Leiderschap? Omdat ik zie dat leiders hun impact aanzienlijk kunnen vergroten op een eenvoudige manier. Als je weet te bereiken dat medewerkers binnen jouw organisatie in alle lagen van de organisatie de boodschap niet alleen horen maar echt beleven, dan krijg je ieders onvoorwaardelijke commitment. Dit houdt in dat jij als leider ook bereid moet zijn naar jezelf te kijken. Als je nog scherper wilt worden is dat uitgangspunt. Ik help mensen (opr)echt naar elkaar kijken. Zodat ze met elkaar in verbinding komen en als een geheel grote stappen kunnen maken. Wat mij betreft zijn te nog teveel mensen alleen met zichzelf bezig! Daar staat eigenbelang voorop in plaats van het algemeen belang.
Ego’s mogen van mij in de kast worden gezet. Weg ermee. Het ego mag op de passagiersstoel maar niet op de stoel van de bestuurder. Het ego brengt je waar je staat, maar om echt samen te werken aan het algemeen belang staat het volledig in de weg. In mijn loopbaan heb ik zoveel last gehad van dominante en ego-beluste managers. Dat maakt zo –onnodig- veel kapot.
Maar ook de moeilijkheden waar het management tegenaan loopt heb ik aan den lijve ondervonden. Er heeft niemand gezegd dat dit een makkelijke positie is. Het is jouw taak draagvlak te creëren zelfs als je je niet helemaal kunt vinden in de opdracht. Van bovenaf druk en van onderaf gezannik.
Oprechte belangstelling, dat is mijn rode lijn. Simpel als je het leest, maar in de praktijk nog een uitdaging. Weet je, wij communiceren en luisteren om zo snel mogelijk het gesprek naar onszelf toe te trekken. Je wacht op een ademhaling om zo direct het gesprek jouw richting op te draaien. Om jouw mening te ventileren. Je focus ligt dus helemaal niet op wat een ander vertelt. In je hoofd ben je allang bezig met jouw verhaal, jouw ego zoekt het podium.
Zie je nu waarom dat ego schadelijk kan zijn? Natuurlijk zijn er botsende belangen. Het is aan mij om te zorgen dat men blijft luisteren. Dat iedereen zijn zegje kan en durft te doen en vertellen wat ze willen. Zo verzamel je de puzzelstukjes om een oplossing te bieden waarbij met alle belangen rekening wordt gehouden. Goed luisteren, luisteren naar wat er juist niet uitgesproken wordt, non verbaal luisteren. Investeer in de ander. Gun de ander en ook jezelf echte interesse. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Ik heb het niet voor niets zo druk.
Wat lukt een MBL wel en een niet MBL niet? Een MBL stelt zich kwetsbaar op en geeft op voorhand vertrouwen. Een MBL heeft inzicht in haar/zijn eigen houding en gedrag en in het gedrag van de anderen waardoor zij/hij hen in hun Moeiteloze Briljantie weet te zetten. Het gevolg hiervan is dat zij/ hij dingen voor elkaar krijgt die een niet MBL niet voor elkaar krijgt. Een MBL heeft te maken met aanzienlijk minder of zelfs geen geneuzel om dingen voor elkaar te krijgen. Wat bovenaan staat is dat iedereen er met plezier en energie in staat. Iedereen voelt zich gewaardeerd en ervaart vertrouwen en respect.
Wat ik veel zie is dat de wederzijdse verwachtingen onvoldoende gecommuniceerd worden waardoor iedereen op elkaar wacht. Dit is het vacuüm waar ik het zojuist over had en dan is er geen/onvoldoende beweging. Het directie en/of managementteam is zich niet bewust van het grote aandeel dat zij hebben in deze houding en dit gedrag. Laat staan dat ze weten hoe dit op te lossen. Dit is ook logisch omdat je, zoals ik al vertelde, emotioneel betrokken bent en er niet objectief in staat.
De kracht zit in jezelf. Dus zowel de leider als het team mag naar zichzelf leren kijken. Als de wil er is, komt het goed. Als partijen afhaken, dan gaat het niet lukken. Ook dan kan ik jou als leider leren hoe hier mee om te gaan, zodat je er minder last van hebt. Dat betekent vooral geen ‘apen’ van een ander overnemen. Apen die niet bij jou horen laat je daar waar ze horen. Daar stappen leiders vaak met beide voeten in, ze pakken de apen van een medewerker over.
De valkuil voor de verzorgende leider Veel managers lopen met twee voeten in de valkuil van verzorgen. Ik heb dat zelf ook gedaan. Met de beste bedoelingen regel je van alles voor je team. Als manager neem je onbewust problemen of taken over. En wat gebeurt er dan? Juist: medewerkers krijgen een afwachtende houding. Dan heb ik een gesprek met een manager die vindt dat zijn/haar team zo passief is. Deze houding heb je zelf onbewust gecreëerd. Wat ik doe is je bewust maken van jouw onbewuste gedrag. En 85% van ons gedrag is onbewust.
Waarom zijn leiders jouw doelgroep? Om verschillende redenen:
Uit ervaring weet ik dat leiders het veel makkelijker kunnen hebben. Niemand is een eenling, we hebben allemaal behoefte aan interactie en aandacht.
Ik weet dat leiders eenvoudig meer maar ook sneller dingen voor elkaar kunnen krijgen. Als voorbeeld, soms doet iemand iets graag op een eigen manier. Prop je zo iemand dan toch in een vakje, dan verliezen ze kracht en creativiteit. Dat maakt veel kapot. Voor de manager, het team en het individu. Terwijl dat proppen overbodig is.
Als leiders nog scherper zijn, heeft dit effect op alle medewerkers. Zo sla ik twee vliegen in een klap. Het is dus de snelste manier om veranderingen door te voeren.
Wat zijn jouw valkuilen? Ik voel me deel van de organisatie waar ik voor werk. Betrokkenheid is mijn kracht maar ook mijn valkuil. Zoals laatst iemand tegen mij zei: ‘je moet ver van anderen blijven wil je kunnen veranderen’. Met andere woorden maak het niet jouw proces want dan bereik je niets. Voor de organisatie niet en voor jezelf niet. Die komt dan echt binnen. Ik ben maar een korte tijd aanwezig en dan ook nog eens met een opdracht van het management. In een omgeving waarbij mensen in de weerstand zitten. Ik ben niet één van hen, maar ze moeten me wel kunnen vertrouwen.
Alle informatie behandel ik vertrouwelijk. Ik vertaal deze in processen. Ik leer mensen hoe je met elkaar het gesprek aan gaat. Ik faciliteer. Tast af. Ik plan sessies in. Vraag wat de verwachtingen zijn. Vaak is het antwoord, we hebben géén verwachtingen meer. Dan vraag ik door, waar hoop je op? Dan gaat het stromen. Ik begeleid dat proces. Een gangmaker, een initiator.
Verder ben ik soms te direct, daarmee roep ik dan weerstand op die met een andere aanpak voorkomen kan worden. Sell them wat they want and give them what they need. Dat is voor mij belangrijk voortdurend op mijn netvlies te hebben.
Een voorbeeld? Ik ontmoette jaren geleden een CEO van een grote verzekeraar. Hij werkte sinds 3 maanden met 1.200 medewerkers die volgens hem allemaal ongemotiveerd waren. Hij zocht geen trainer of coach, maar een “fysiotherapeut”. Als metafoor vond hij dat iedereen van 12 hoog springen moest springen zodat ik alles opnieuw kon zetten. Ik viel er stil van. Dat iemand zo naar een ander wijst. Ik kan je goed en snel helpen, antwoordde ik. Dan begin ik bij jou. Dat was te direct, hij stond niet open voor het idee dat enige zelfreflectie hem enorm zou helpen. En daardoor die 1200 medewerkers. Nu zou ik dat volledig anders aanpakken. Op zo’n manier dat het voor hem veilig voelt.
Observeer je veranderingen in het (hoger)management? Jazeker, maar nog niet genoeg. We zitten nog steeds met een cultuur waarin we verandering top down doorvoeren. Organisaties zijn nog niet plat genoeg. Iedereen praat daar wel over, maar in de praktijk gebeurt er nog niet zoveel. Er zijn al wel organisaties, bijvoorbeeld Google en Spotify of dichterbij CM in Breda. Daar zijn geen lagen, geen hiërarchie, geen overlegcultuur. Daar laten ze alles los en heerst de overtuiging dat je moet doen waar je goed in bent. Daar leeft het besef dat als je iets doet wat je niet leuk vindt, je de ander ook iets ontneemt. Er is dus wel beweging, maar het veranderen mag sneller.
Wat gaat er mis in BV NL? Iedereen wil graag leider zijn. Dat lijkt wel het ultieme doel: een leider worden. Waarom zou je dat persé willen? Een goede leider is naast de missie en visie met zijn mensen bezig. En er zijn van mij betreft teveel leiders met een dubbele agenda. Iedereen binnen een organisatie heeft daar dan last van. Ik vind dat kwalijk.
Laten leiders het achterste van hun tong zien? Het kan een eenzaam beroep zijn. Mensen kijken naar je. Doen wat jij doet. Verwachten dat jij alles weet, overal een antwoord op hebt. Je bent niet in de positie om je kwetsbaar op te stellen want dan wordt mogelijk je kop afgehakt door jezelf of door een ander. Dat is juist zo leuk aan wat ik doe. Ik interview veel leiders die zich heel kwetsbaar opstellen. Veel harde werkers zijn nog niet zover, die hebben nog een stukje nodig. Dat stukje, dat geef ik graag.
Kan elke leider een moeiteloos briljant leider worden? Nee, niet iedereen kan/wil dat worden. Het begint bij jezelf kwetsbaar durven maken en dan bedoel ik naar jezelf willen kijken. Voor jezelf toegeven dat ook jij altijd wat te leren hebt in dit leven. Inzicht, bewustwording, voelen en toegeven dat ook jij nog wat te leren hebt. Het is toch fantastisch dat je tot aan je dood mag leren. Wat een rijkdom! Als jij een sterke persoonlijkheid bent en dan bedoel ik dat je trots bent op wie je bent dan heb jij jouw ego niet nodig. Dan kun je moeiteloos praten en acteren vanuit de ander, je medewerkers faciliteren. Dat vind ik de taak van een leider: jou in jouw moeiteloze briljantie zetten. Dan bereik je toch moeiteloos briljant veel meer?!
Op deze manier is het algemeen belang je focus. Vaak is die bereidheid absoluut aanwezig in een DT/MT maar loopt het toch ergens vast. Dat wat jij wilt niet werkt. Met sessies en onderzoeken achterhaal ik daar de reden van. Zoals bij een recente opdracht. In eerste instantie was het DT/MT helemaal niet blij met mijn bevindingen. De directeur –een autoritaire en aimabele vrouw- heeft uiteindelijk haar ‘excuses’ aangeboden aan het hele team. Zij en het MT werden zich toen pas bewust van het feit dat zij met de beste bedoelingen juist het tegenovergestelde bereikt hadden. Omdat ze in het hele verandertraject een ding vergeten waren: oprecht aandacht voor de mens.
Kijk, daar doe ik het voor. Natuurlijk heb ik gaande het traject zwarte sneeuw gezien. De organisatie ook, want je brengt wel wat teweeg. Dat heeft landingstijd nodig. Ik ga niet voor een opfrisbeurt, maar voor daadwerkelijke verandering. Pleister of een verbandje nodig, prima maar dan ben ik niet de goede keuze. Authenticiteit en verbinding zijn mijn kernwaarden. Gelukkig zijn het niet altijd van die zware trajecten. Zo begeleid ik ook vastlopende managers in een één op één traject. Juist die afwisseling is leuk.
Hoe selecteer je mensen voor je interviews Die komen uit mijn netwerk. Of ik krijg namen door. Dan maak ik een kennismakingsafspraak. Mensen voelen zich vereerd. Levert altijd ontzettend mooie gesprekken op. Die mensen breng ik met elkaar in verbinding in |BLOOT| Briljante Leiders Op Ontwikkelings Tour. |BLOOT| is een platform waar inzichten, kennis en ervaring gedeeld wordt. De leden van |BLOOT| zijn gelijkgestemden (MBL’ers) die 4 keer per jaar bij elkaar komen. Wat een energie en power levert dat telkens op.
Is er een LinkedIn groep? Zeker! Dat is een besloten groep van maximaal 8 mensen. Zo blijft het vertrouwd en veilig en is er ruimte voor echte verbinding. Natuurlijk kunnen er parallelgroepen ontstaan. Wat speelt er, hoe kunnen we elkaar helpen. We ontmoeten elkaar bij één van de organisaties. Tot nu toe vindt iedereen het leuk om als gastheer of gastvrouw op te treden. Zilt Enzo kan hier in 2017 een mooie rol in spelen.
Wat zijn drie gemeenschappelijke MBL-eigenschappen
Faciliteren: de ander in zijn moeiteloze briljantie weten te zetten.
Kunnen luisteren en praten vanuit de schoenen van een ander.
Bewust in het leven staan, geen oppervlakkigheid maar diepgang.
Veel leiders zitten daar tegenaan. Ik help ze graag net dat steuntje en concrete handvaten te geven om dat laatste stapje te zetten. Een outside in view. Die is nodig, want door je eigen betrokkenheid herken je het probleem wel maar kom je niet tot een goede oplossing. Ik geef een objectief beeld van wat zich afspeelt, waar je leerpunten liggen.
Waar ligt jouw Moeiteloze Briljantie? Contact maken met mensen. Met iedereen. Contact maken en verbinden. Dat geldt zowel zakelijk als privé, want ik ben zakelijk niet anders dan privé. Ik houd van mensen, van harmonie, oprechtheid, diepgang, energie en actie. Ik houd van energieke mensen die vooruit willen. Ik geniet van pittige karakters. Mensen die kansen zien en ze ook pakken. Doe ik zelf ook. Als je een kans ziet en niet handelt, dan raak je gefrustreerd. Ik geniet van scherpe mensen en mensen met humor. Je kunt ernstige zaken met humor wat luchtiger maken en toch de boodschap brengen. Dus humor inzetten als weg. Het gesprek blijft dan prettig. Maar ook ongegeneerd de slappe lach hebben, heerlijk! Van top tot teen. Met een blik het hele verhaal vertelt.
Wat & wie geeft jou energie.
Wat: de zee, heerlijk weer, de natuur, dieren en sporten. Ik ben een fanatieke sporter.
Wie: positieve mensen. Mensen die kijken naar wat kan. Bij wie het glas halfvol is, die denken in mogelijkheden en kansen. Ik loop leeg op mensen die in een brommodus zitten en afhankelijk zijn van wat een ander doet. Weet je, ook al lukt het niet, dat is helemaal niet erg zolang je niet verbitterd raakt. Want dan blijf je hangen in het verleden. Het gaat om het nu, in het nu kun je aanpakken. En lukt dat niet alleen? Er zijn altijd mensen die je willen helpen.
Hoe ga je om met het leeglopen? Waar mogelijk, ontloop ik dat soort mensen. Want ik kan er echt niets mee. Uiteraard lukt dat niet altijd en dan moet ik mezelf beschermen. Heb ik tijd nodig om van die negativiteit bij te komen. Dat is een van mijn ontwikkelpunten: loslaten en geen verantwoordelijkheid overnemen. Ik ben geen eigenaar van het proces van een ander. Maar het raakt me, omdat het zoveel kapot maakt. Omdat je je eigen mogelijkheden niet benut.
Wat ik al eerder zei, ik voel me betrokken. Daarom is dat moeilijk. Beter is het om ieder zijn proces te gunnen, daar denk ik elke dag aan. Er meer op een afstand naar kijken. Wat gebeurt hier en hoe bescherm ik mezelf hier tegen. Als dat niet lukt, ga ik naar buiten. De wind door mijn haren. Dat helpt, dan laad ik opnieuw op. De wind neemt mijn beslommeringen mee, al na vijf minuten. Mooi dat de natuur dat teruggeeft. Vijf jaar geleden zou ik nog gevlucht zijn in activiteiten. Dat opladen lukt nu ook in rust. De boot heeft daar absoluut bij geholpen. Dan kun je niet weglopen. Nu kan ik regelmatig stilstaan. Reflecteren op wat nodig is om van hieruit weer verder te gaan. Een nieuwe koers bepalen.
De toekomst: Zilt Enzo Onze toekomstplannen? Reizen en mensen ontmoeten. Verhalen vangen. We gaan reizen op een catamaran, want ik heb ruimte nodig, haha. De naam van de boot? 'Zilt'. Met de 'Zilt' gaan we onze droom leven. Maar ook mensen door onze ogen hun droom laten beleven. Je kunt een weekend of week meevaren. Een soort 'Villa Felderhof' maar dan op de Zilt. Natuurlijk blijft Energiek Enzo bestaan. Trajecten kunnen aan boord of ik vlieg terug. Ons huis staat te koop. Ik kijk er zo naar uit om mobiel te zijn. Als je erover nadenkt, ben je een slaaf van je eigen behoeftepatroon. Vroeger werkte dat voor mij: veiligheid en zekerheid. Vrienden vragen zich af, waarom. Je hebt mooi werk, je hebt het goed. Inderdaad we kunnen zo prima oud worden. We willen niet meer maar anders: ontmoeten, ervaren, ruiken, zien, vragen waarom iemand doet wat ‘ie doet. Geen idee wat het ons gaat brengen. Maar juist als je uit je comfortzone gaat, (be)leef je.
We zijn druk bezig het hele concept tot in detail uit te werken. Als je de ontwikkelingen wilt volgen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de website www.ziltenzo.com en er zal straks elke week een VLOG verschijnen. Ik houd je op de hoogte.
Die plannen geven zo’n energieboost. Je moet wel als zelfstandig ondernemer, niemand die het voor je doet. Zo mooi als je jezelf verrast. Dat het werkelijk zo is, als je zegt ik ga die kant op, dat je daar dan ook komt.
Quotes: Mijn favoriete quotes op dit moment:
“Ik ben geen astroloog, maar volgens mij draait de aarde om de zon en niet om jou”.
“Om anderen te kunnen bewegen moet je zelf bewogen zijn”
"Wat je moet leren is dat je nu al bent wat je wilt bereiken"
Verder geniet ik in zijn algemeenheid van de quotes van Omdenken en Loesje.
Must Read: Ik lees geen romans. Ik vind dat zonde van mijn tijd om een verhaal te lezen dat niet waargebeurd is. Ik lees wel ontzettend veel. Dat zijn altijd managementboeken, spirituele boeken en soms biografieën.. Ik ben echt een slurper. Eén van de boeken waar ik veel aan heb is: De verborgen kracht van non-verbale communicatie van Marc Salem. 85% van je communicatie vindt non-verbaal plaats en 95% daarvan is onbewust. De inzichten helpen me om door de bullshit heen te prikken. Als het niet congruent is, vraag ik door tot je bij de kern bent. Ik vraag niet door om mijn gelijk te halen, maar blijf gewoon bij jezelf. Wees authentiek en durf anders te zijn. En de onzichtbare gorilla van Christopher Chabris en Daniel Simons. Dit boek gaat over selectieve perceptie. Het leert hoe onze hersenen ons voor de gek houden. Onze hersenen maken selecties wat voor ons logisch is. Mijn hersenen maken dus selecties wat voor mij interessant is. Die selectieve perceptie belemmert ons. Door je focus zie je de werkelijkheid niet. Dit filmpje laat dat mooi zien. Ik heb interesse in waarden en normen. Weet je de oplossing van dit raadsel: Een man en zijn zoon krijgen een ernstig auto ongeluk. De vader overlijdt ter plekke. De zoon wordt naar het ziekenhuis gebracht, rechtstreeks de operatiekamer in. De chirurg kijkt naar de jongen en zegt: “Ik kan deze jongen niet opereren, hij is mijn zoon!” De oplossing is niet dat de jongen geadopteerd is, de oplossing is dat de chirurg zijn moeder is. Als je opgroeit in een wereld waar chirurgen mannelijk zijn, vormt dat dus je wereldbeeld. Dat heeft niets met intelligentie te maken, maar is wel belangrijk om te weten. In mijn werk verbind ik heel veel stipjes met elkaar.
Must Do In zijn algemeenheid: Leef! Het is een heel proces om zekerheid en veiligheid los te laten. Het is mooi om te zien wat er dan allemaal op je pad komt. In ons proces met de 'Zilt' is het een en al loslaten.
Must Eat Ik geniet van de buitenlandse keukens, en maak ook alles zelf. Ik ben dol op experimenteren. Dat wist je misschien niet, maar ik heb ooit kooklessen gegeven. Toen ik 24 was. Juist omdat ik niet de Hollandse pot kook vroeg men mij of ik hen de buitenlandse keuken wilde leren kennen. Ik heb een aantal recepten bij elkaar bedacht en er mooie menu’s van gemaakt. In een huishoudschool kon ik 1x in de week het kooklokaal huren en maakte daar samen met 20 mannen en vrouwen de lekkerste dingen. Ik kocht in en nam de wijn mee. Als iedereen klaar was gingen we aan tafel. Hartstikke leuk om te doen. Ik heb echt van alle keukens de kruiden. Kasten en lades vol. Daar moet iedereen van afblijven! want ik weet precies waar alles staat. Nee, bij mij staat niets op alfabetische volgorde… Ik houd van kruidige keukens en vind de Thaise keuken het allerlekkerst.
Must See Zoveel mogelijk plekken en zoveel mogelijk mensen. Verhalen vangen van mensen. Waarom doen zij wat ze doen. Wat ik oprecht bijzonder vind is dat je voor het eerst iemand ontmoet en je direct een enorme band voelt. Prachtig.
Must Help Ik heb wel een lijst van organisaties die ik wil en kan helpen. Maar bovenaan mijn lijst staat het Nederlandse onderwijs. Daar wil ik heel graag iets voor betekenen. Zowel leerkrachten als leerlingen zijn gefrustreerd. Leerkrachten hebben soms geen idee wat voor (negatieve) invloed ze hebben in dit systeem. Een systeem geleid door strakke processen en op geld gebaseerd. Daar valt nog zoveel winst te behalen. Het huidige systeem werkt prima voor de kinderen die binnen de lijntjes kleuren. Er zijn steeds meer kinderen die buiten de lijntjes kleuren. Fantastisch zou je zeggen. Maar oh, wat schiet ons onderwijs vaak tekort voor kinderen die niet aan dat algemene profiel voldoen. We stoppen jongeren 8 uur per dag in een klas, waar je onafgebroken, in rijen achter elkaar, naar een ‘zender’ moet! luisteren. Je moet een bepaald niveau van Nederlands, Engels en wiskunde hebben om op vervolgopleidingen te worden toegelaten. Ik snap de eis maar wat als je bijvoorbeeld echt geen Engels kunt. Wat als je echt geen wiskunde kunt. Als er een gat zitten tussen verbaal en performaal. Dan zeggen we hier; volg maar bijles. Maar iets wat er niet zit kun je niet trainen. Of ben ik nu gek? Kinderen worden in hokjes gestopt en als het hokje niet past, heeft het kind een probleem. Zoek naar een mogelijkheid dit los te laten, kijk naar het individu en haal er uit wat er in zit. Begeleid de kinderen zodat ze in hun moeiteloze briljantie komen. En er zijn gelukkig scholen die hier elke dag al mee bezig zijn. Met leerkrachten die het beste uit het kind naar boven halen. Ik wil met liefde en plezier mijn bijdrage leveren.